
Elektronik, Kodlama, Robotik ve daha fazlası…
Arduino UNO – 7 Segment Display Kullanımı
7 Segment Display tek bir rakamı gösterir. Rakamları gösterebilmek için 7 adet LED kullanır. Diğer bir 8. LED ise noktadır. Ondalıklı sayıları gösterecek şekilde bir kaç tane kullanılması gerekiyorsa ondalık kısmın noktası olarak kullanılmaktadır. Yapısı şekildeki gibidir. Arduino UNO ve Ortak Anot 7 Segment Display Devresi Bu devrede ortak uç Vcc’ye yani 5V’a takılır. Böylece…
Arduino UNO – RGB LED Kullanımı
Red, Green Blue (Kırmızı, Yeşil, Mavi) renkli 3 adet LED’i kendi içinde tek parça olarak bir arada bulunduran LED’lerdir. 4 adet bağlantı ucu vardır. İçindeki LED’lerin Katot uçları birleştirilmişse Ortak Katot, artıları birleştirilmişse Ortak Anot ismini alırlar. Ortak Anot RGB LED ve Arduino UNO Ortak Anot RGB LED’in diğerlerine göre biraz uzun olan ucu ortak…
Arduino UNO – Trafik Lambası
Trafik lambası simülasyonu için LED’lerimizi resimdeki gibi bağlıyoruz. Kodlamayı da aşağıdaki gibi yapıyoruz. mBlock Kodları Arduino IDE Kodları void setup() { pinMode(8, OUTPUT); // Kırmızı LED'in bağlı olduğu pin pinMode(9, OUTPUT); // Sarı LED'in bağlı olduğu pin pinMode(10, OUTPUT); // Yeşil LED'in bağlı olduğu pin //Tüm LED'ler önce kapalı olsun. digitalWrite(8, LOW); digitalWrite(9, LOW); digitalWrite(10,…
Arduino UNO – Tek LED
Bu uygulamamızda 330ohm bir direnç ve kırmızı bir LED kullandık. Arduino’nun 8 nolu dijital pinini çıkış olarak kullanıyoruz. İlk olarak mBlock uygulaması ile Arduino’muzu kodlayalım. Aynı devreyi bir de Arduino IDE ile aşağıdaki gibi kodlayabiliriz. Uygulamamızı hem mBlock hem de Arduino IDE ile nasıl kodladığımızı gösterdik. Arduino IDE kodlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. void setup() { //…
Ohm Kanunu ve Basit Elektrik Devresi
Elektrik, yüklü parçacıkların hareketidir. Elektron veya iyonlardan oluşan bu parçacıkların hareket etmesi ile ‘elektrik akımı’ olur. Bizim evlerimizde, şehir elektriğinde cihazlarda kullandığımız elektrik akımı elektronların hareketini kullanır. Bilindiği gibi elektrik yükleri pozitif (artı) ve negatif (eksi) yüklerden oluşur. Elektronlar negatif yüklüdür. Negatif yüklü alandan pozitif yüklü alana iletkenler üzerinden hareket ederler ve elektrik akımını oluştururlar.…
Blogumu Takip Edin
Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.